A90

Image


A90 bygger, som alla mina andra produkter, på att musik skall återgivas så neutralt och så tydligt som möjligt. Ljudet är inte kallt, inte varmt, inte fylligt, inte analytiskt. Ljudet är egentligen ingenting, eller åtminstone så lite som möjligt, eftersom A90 endast har som uppgift att förmedla musiksignalen.

Genom A90 får du tillgång till modern teknik som är förpackad i en väl genomtänkt arkitektur.
Resultatet är en ljudåtergivning att leva med och att växa med.


A90 är försedd med en fiffig koppling som ser till att högtalaren drivs med ström istället för med spänning. Därför så har A90 fått lovord för sin förmåga att driva och upplevs som betydligt kraftfullare än sina 2 x 50 W.
A90 är det enda slutsteget på marknaden som driver högtalaren med ström istället för spänning men som samtidigt fungerar ihop med alla marknadens högtalare.

Läs mer om varför man skall driva en högtalare med ström istället för spänning.


Dessutom, så har A90 en rad andra fördelar. Till exempel en klippstabil matningsspänning över drivstegen och en arkitektur som ger extremt korta signalvägar genom kretskorten.

A90 är knäpptyst, inget brum och väldigt lite brus. Därför passar A90 ihop med lättdrivna högtalare.
 • Teknik

  Både lådans och elektronikens arkitektur bygger på att hålla de olika blocken avskiljda från varandra. Transformator/nätdel och själva förstärkaren har var sitt eget rum i lådan.

  Ingångssteg och drivsteg har en egen reglering av spänningen som är avskiljd från utgångsstegets matning vilket ger den stora fördelen att utgångssteget kan lastas maximalt utan att ingångs och drivsteg påverkas särskilt mycket.
  Det är därför som A90 kan lastas hårt utan att ljudet försämras.

  En annan fördel med denna arkitektur är att det även på låga nivåer blir ett betydligt bättre ljud när drivsteget har en helt egen stabil spänning än när det matas av den oreglerade spänningen som matar utgångstransistorerna.

  Läs mer om hur viktigt det är att separera matningsspänningen från drivsteget: Nätdelar
  Strömmens signalvägar genom mönsterkorten är väldigt korta: Strömmen från nätdelen har högst 5 cm kretskortsledning att ta sig igenom innan den når utgångsförstärkarna.
  Kretslayouten är mycket kompakt för att undvika de strökapacitanser och induktanser som så obönhörligen förstör ljudet. Tjocka kopparbanor på korten är en självklarhet eftersom förluster innebär begränsad dynamik. Transienter från slagverk och starka ljud från till exempel kvinnoröster kräver full dynamik, annars blir ljudet skramligt och hårt.

  Utgången är aktiv, högtalaren drivs delvis med ström istället för med spänning.
  Det här är unikt. Det finns ingen annan förstärkare på marknaden som fungerar som A90.
  Visserligen strävar man efter att göra en högtalare så linjär som möjligt, men hur linjär man än lyckas göra högtalaren så är den en induktiv last. Det är självklart att en induktiv last skall drivas med ström. Drivs en sådan last med spänning så kommer den ström som spänningen driver att vara helt beroende av högtalarens olinjäritet, dvs dess fasfel.

 • 2 x 50W

  A90 lämnar 2 x 50W RMS i 8 ohm. Nätdel och kylning är dimensionerade så att uppgiven effekt kan lämnas kontinuerligt.

  A90 använder en högstabil nätdel och har ett väl utformat jordsystem. Därför presterar A90 lika bra vid maximal belastning som vid mycket låga lyssningsnivåer. Det ger en enastående dynamik och ett ljud som alltid är rent, klart och mjukt ända upp till 100% av full effekt. I praktiken innebär det att de 2 x 50W som A90 levererar upplevs som betydligt mer. 

  2 x 50W, så som A90 är utformad, är alltså fullt tillräckligt för den som spelar musik i ett vanligt bostadsrum.

 • Ingång

  A90 finns endast med balanserad ingång.
  Det går utmärkt att anluta A90 till en obalanserad utgång via en rca-xlr kabel.

  Det finns en del som drabbas av invändig kolaps när balanserat och obalanserat kommer på tal och i synnerhet kombinationen av dessa. Det här är enbart en emotionell storm som inte på något sätt hänger ihop med faktiska omständigheter. Det är en kompromiss att ansluta en balanserad ingång till en obalanserad utgång via en rca-xlr sladd, men det är betydligt bättre att göra så än att inte ha någon balanserad ingång.
  Det går naturligtvis att få A90 med obalanserad ingång, men det blir både dyrare och sämre, enda anledningen är att det för vissa har en lugnande effekt på sinnesfriden.

  Läs mer om varför det är så viktigt att ha balanserade signallänkar: Balanserade in och utgångar.
  Rca-xlr kabel kan köpas av oss: Rca-xlr kabel

 • Data

  Bredd: 245 mm.
  Höjd: 104 mm.
  Djup: 206 mm.

  Vikt: 5 kg.

  Effekt: 2 x 50W RMS i 8 ohm.
  Förstärkning: ca 26 db.

  Kontakter
  In: XLR.
  Ut: Isolerad polskruv för banan, spade eller 5 mm2 kabel.

  Skyddskrets
  En mikrodator övervakar utgång, säkringar, värme och tillslagsmuting.

  Finish
  Svart eller natureloxerad. Baksida i rostfritt stål.

 • A90 2013 års version

  Testen i Tyska HiFi & Records avser A90 av 2012 års version. Sedan dess har A90 färdigställts med en helt annan typ av utgångssteg som är betydligt bättre.

  Det finns en sammanställning av A90 version 2012, tillsammans med fyra andra förstärkare, att ladda hem för en ringa kostnad från följande länk:

  http://www.world-of-digitals.com/de/tobias-runge-holger-barske-die-besten-5-hifi-vor-endstufenkombis-ebook-epub.html

 • PRESS

  Tyska Hi Fi & Records nr 4-2012 Test i Tyska Hoererlebnis. Vår 2013. Artikel om strömdrivning från Hifi & Musik oktober 2013 Test av A90 i HiFi & Musik 2014-06 A90M i tyska Hifi & Records 2016-4 Test i TNT Audio
PRISER
A90 19 000 kr